8 jun 2014

Navegant pels hipertextos (2): My boyfriend came back from the war



L’hipertext en línia My boyfriend came back from the war (1996), d’Olia Lialina, és una hiperficció que empra un llenguatge molt més visual que l’exemple comentat a l’entrada anterior. El seu plantejament és una narració sobre una parella que es retroba després que ell hagi estat a la guerra. Durant aquest temps, ella li ha sigut infidel i ara la trobada és complicada. A partir d’aquí, es perd qualsevol fil lineal i les possibilitats de continuació són d’allò més caòtiques.
La pantalla està totalment en negre i a sobre hi apareixen imatges blanques. A mesura que el lector hi clica, es divideixen en requadres i també apareix text (frases breus, de vegades només una paraula). Se suposa que cada clic representa una reacció de la parella, per això els mots estan relacionats amb l’amor i el perdó, però, insistim, sense l’ordre lineal habitual de les narratives escrites. Pel que fa a les imatges, evoquen l’ambient: la parella tensa, diversos perfils de l’home, una finestra, un rellotge, etc. El contrast entre el blanc i el negre li dóna una forta càrrega visual, recorda una mica al llenguatge cinematogràfic.
Crec que aquest és un bon exemple per a comprovar l’art hipertextual que es pot fer online: combina imatge i text, es construeix gràcies a la interacció amb el lector, és caòtic i fragmentat, l’ordre varia en funció del camí escollit pel visitant, cada nova aparició sorprèn perquè s’alternen diversos elements i composicions sobre la pantalla, etc.

No hay comentarios: